Κρέας και γάλα στην Συκιά

αγελαδοτροφεία στη Συκιά Χαλκιδικής


Στην Συκιά  ανθεί η κτηνοτροφία, καθώς στην ορεινή του περιοχή φιλοξενούνται περίπου 20.000 αιγοπρόβατα και 1.500 βοοειδή.
Οι παραγωγοί του αιγοπρόβιου γάλακτος παραδίδουν το γάλα σε εταιρίες γαλακτοκομικών ή σε ιδιωτικά τυροκομεία ή παρασκευάζουν οι ίδιοι τυρί και το προωθούν στην αγορά.
Τα βοοειδή της περιοχής είναι μόνο για κρεατοπαραγωγή και φημίζονται για την ποιότητα τους.

κτηνοτροφία στην Συκιά Χαλκιδικιης

Τσίπουρο Συκιάς

τσίπουρο Συκιάς Χαλκιδικής


Χαρακτηριστικό της περιοχής μας είναι το τσίπουρο και η κατανάλωσή του. Το τσίπουρο παράγεται από σταφύλια και μέσα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία που τις περισσότερες φορές καταλήγει σε κανονικό γλέντι. Παραδοσιακά ρακοκάζανα με ξύλα χαρίζουν μια ιδιαίτερη γεύση και η όλη διαδικασία για τους εμπλεκόμενους θυμίζει ιεροτελεστία...

Η Συκιά είναι παραδοσιακά ένα τσιπουροχώρι και σήμερα  λειτουργούν 4 ρακοκάζανα , αναλογικά , τα περισσότερα σε όλη την Χαλκιδική.

Μπορείτε τον Οκτώμβριο και τις αρχές Νοεμβρίου να παρεβρεθείτε σε ένα από αυτά και να δοκιμάσετε την εξαιρετική του ποιότητα.

tsipouro sykias halkidikis

Το κρασί της Συκιάς Χαλκιδικής

 

κρασί Συκιάς Χαλκιδικής Τοπικό


Η συστηματική καλλιέργεια των αμπελιών από τους κατοίκους της Συκιάς έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται σήμερα από τα χώματα της Σιθωνίας εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών που μας δίνουν κρασιά υψηλής ποιότητας.

Οι περισσότεροι είναι μικροί παραγωγοί και το κρασί που παράγουν καταναλώνεται από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Σε μερικές περιπτώσεις , εάν αναζητήσετε , μπορείτε να βρείτε και διαθέσιμο για πώληση.

Αξίζει να το δοκιμάσετε...

Ελαιόλαδο Συκιάς

ελαιολαδο Συκιας Χαλκιδικης


Το εύφορο κλίμα της Σιθωνίας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την καλλιέργεια της ελιάς. Το λάδι που παράγεται στον τόπο μας είναι εξαιρετικής ποιότητας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ποικιλίες του κόσμου.
Στη Συκιά καλλιεργούν πάππου προς πάππου μια ιδιαίτερη ποικιλία πράσινης ελιάς, η οποία είναι και βρώσιμη και εξαιρετική για ελαιόλαδο, ανθεκτική στην ξηρασία και το ψύχος. 

ΜΕΛΙ

μέλι συκιάς
Από τη γη της Σιθωνίας παράγεται το 10% της εγχώριας παραγωγής μελιού! Η Συκιά κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην παραγωγή του με πάνω από 40 μελισσοκόμους με πάνω από 30.000 μελισσοσμήνοι που δουλεύουν για το μέλι! Καθένας από τους μελισσοκόμους διαθέτει μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες - 500 ως 1600 κυψέλες- και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην παραγωγή του μελιού. Επαγγελματίες αφοσιωμένοι στο μέλι, μεταφέρουν τις κυψέλες σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το δρόμο των λουλουδιών. Παλιότερα οι μετακινήσεις των μελισσιών γινόταν μέσα στη Χαλκιδική. Τώρα, ξεκινούν τη μελισσοκομική τους χρονιά το Νοέμβριο από την Πελοπόννησο ή την κεντρική Ελλάδα και την άνοιξη επιστρέφουν στη Μακεδονία. Εδώ παράγεται ανθόμελο από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο.